Ի համեմատ մնացած աշնանային մրգերի, սերկևիլը զբաղեցնում է ամենաուշ հասնող մրգերի մեջ առաջին հորիզոնականը, սակայն դա ավելի օգտակար է։
Սերկևիլի օգտակար հատկությունները առողջության համար` Սկզբից պետք է նշել, որ սերկևիլը պարունակում է շատ վիտամին A, վիտամին Е, С, РР և В, ինչպես նաև բազմաթիվ մակրո և միկրոէլեմենտներ։ Նրա պարունակության մեջ մտնում են կալիումը, նատրիումը և պեկտինային նյութեր։
Շնորհիվ օգտակար նյութերի, սերկևիլը օգտագործում են բուժման նպատակով։ Այն պայքարում է այնպիսի հիվանդությունների դեմ, ինչպիսիք են՝ պանկրեատիտը, անեմիան, սկլերոզը և հիպերտոնիան։ Այս պտուղը նաև արդյունավետ է աղեստամոքսային տրակտի դեպքում։
Այն նաև օգտագործում են սրտանոթային հիվանդությունների դեպքում։ Սերկևիլի սերմերի արգանակը օգտագործվում է որպես շատ հիվանդությունների դեմ պայքարելու միջոց, ներառյալ անգինան։ Որպեսզի այն ստանաք, հարկավոր է 5-10 գրամ սերկևիլի սերմ և 100 մլ․ ջուր։
Բաղադրիչներ՝
2,5 կգ հասած սերկևիլ,
2 կգ շաքար,
300 մլ․ ջուր,
300 գրամ հունական ընկույզ,
1 կիտրոն։
Պատրաստումը՝ Շատ մանրարկիտ լվացեք սերկևիլը։ Այնուհետև կտրեք այն 4 մասի և նաև կտրեք մեջտեղի այսպես ասած «ոսկրային» հատվածը։ Որպեսզի կտրատած սերկևիլը չսևանա, դրեք այն լիմոնաթթվով ջրի մեջ։
Դրանից հետո եփեք սերկևիլը 1-2 րոպե, հանեք և թողեք, որ սառչի։ Ջուրը մի թափեք, այն ձեզ դեռ պետք կգա։ Ջրին, որում եփվել է սերկևիլը, ավելացրեք 700 գրամ շաքար և թողեք կրակի վրա՝ անընդհատ խառնելով։
Երբ շաքարը լուծված լինի, ավելացրեք այնտեղ սերկևիլը, խառնեք և թողեք որ եռա։ Թող եռա 10 րոպե, դրանից հետո հանեք այն և թողեք 10-12 ժամ։
Հաջորդ օրը հարկավոր է կրկնել նույն գործընթացը՝ ավելացնելով նորից 700 գրամ շաքար, եռացնելով 10 րոպե և նորից թողնել 10-12 ժամ։ 3-րդ օրը լցրեք մնացած շաքարը, կտրտած ընկույզները և կիտրոնը։ Նորից եռացրեք 10 րոպե կամաց կրակի վրա և փակեք ապակե տարայի մեջ։
Վերջ հրաշք միջոցը պատրաստ է։ Այժմ դուք ունեք համեղ և օգտակար սերկևիլ ձմեռվա համար։