Ուտելով այս ամենօրյա մթերքները՝ դուք չեք էլ պատկերացնում, որ ձեր օրգանիզմում մեծացնում եք հաստ աղիքի քաղցկեղի ռիսկը

Հաստ աղիքի քաղցկեղը չափազանց վտանգավոր և շատ տարածված հիվանդություն է: Կան գործոններ, սակայն, որոնք մեծացնում են այս հիվանդության ռիսկը մարդու օրգանիզմում:

Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ կարմիր և վերամշակված մսի կանոնավոր օգտագործման դեպքում հաստ աղիքի քաղցկեղի հավանականությունն աճում է 12-21%-ով: Ավելին, այդ ռիսկը մեծանում է օգտագործվող մսի քանակի հետ միասին: Սա վերաբերում է այնպիսի մթերքների, ինչպիսիք են երշիկը, նրբերշիկը, բեկոնը եւ այլն:

Ռիսկի մեկ այլ գործոն են սպիրտային խմիչքները: Ալկոհոլը քաղցկեղի ռիսկի հետ կապված է նույնիսկ ուսումնասիրված ամենացածր դոզաների դեպքում, որոնք համարվում են համեմատաբար անվտանգ (օրական 1-2 չափաբաժին):

Ալկոհոլիզմն ու դրա հետևանքները

Աղիների առողջության վրա ծայրաստիճան բացասաբար կարող է ազդել նաև սննդկարգում բջջանյութի պակասը, ինչպես պնդում են շատ մասնագետներ:

Կարող եք կիսվել սոց․ ցանցերում