Այսօր դժվար է պատկերացնել ցանկացած տնային տնտեսուհու խոհանոցն առանց համեմունքների։
Այս տերևները, արմատները, սերմերը և ճյուղերը արտասովոր համ են հաղորդումուտեստներին, իսկ որոշ դեպքերում փոխում են դրանց գույնը և զարդարում դրանք, բայց խոհանոցն այս մթերքների կիրառման միակ տարածքը չէ:
Քչերը գիտեն, որ շատ մշակույթներում, բացի իրենց հիմնական նպատակից, համեմունքներն օգտագործվում են էներգիա ավելացնելու, սթրեսից ազատվելու, նյարդային, սրտանոթային և մարսողական համակարգերի գործունեությունը բարելավելու, մրսածությունից և գլխացավերից ազատվելու համար:
Նրանց օգնությամբ նրանք նույնիսկ ձևավորում են տրամադրություն ու բնավորության որոշակի գծեր։
Մեզ համար հատկապես անսովոր է հնդկական համեմունքների աշխարհը։ Իրենց հայրենիքում դրանք օգտագործվում են ոչ միայն սնունդը համով և բույրով հարստացնելուհամար, այլ նաև որպես շլակները հեռացնող և ախտահանող միջոց՝ տարբեր պաթոլոգիաների բուժման համար։
Այուրվեդան՝ հնդկական բժշկության ավանդական համակարգը, առաջարկում է կծութերապիայի բազմաթիվ բաղադրատոմսեր, որոնք օգնում են վերականգնել մարդուառողջությունը և երկարացնել կյանքը: Դրանցից մի քանիսը, որոնք օգտագործվում են որոշակի հիվանդությունների դեպքում, առաջարկում ենք ձեզ։
Անեմիայի ժամանակ՝ քրքում․ այն պարունակում է շատ երկաթ, ուստի անեմիայի դեպքումայս համեմունքն առավել ողջունելի է: Այս հիվանդությունը հաղթահարելու համար հարկավորէ առավոտյան և երեկոյան քրքում խմել՝ թեյի գդալի մեկ երրորդի չափով, մեղրի հետ միասին։
Շամբալա․ իրեն լավ է դրսևորում սակավարյունության ժամանակ: Անհրաժեշտ է ամեն օրառավոտյան մեկ կամ երկու թեյի գդալ ընդունել մեկ բաժակ կաթի հետ՝ ուտելուց առաջ։
Աթերոսկլերոզի ժամանակ․ խորհուրդ է տրվում դերեզա (չինարեն)՝ այն կփրկի անոթները խոլեստերինի ազդեցությունից։ Այս բույսի մի ճաշի գդալի վրա լցնում են երկու բաժակ եռացող ջուր և դնում են թերմոսի մեջ կես ժամ թրմելու համար։ Դրանից հետո թուրմը սպառվում է բաժակի մեկ երրորդի չափով առավոտյան, ճաշի ժամին և երեկոյան։ Այն պահվում է ոչ ավելի, քան 48 ժամ: Պոպոկի յուղը հիանալի է նաև աթերոսկլերոզի դեպքում, եթե այն ընդունեք ամենառավոտ (մի թեյի գդալ), մեղր ուտելով։
Սրտի հիվանդության համար Կոճապղպեղ․ նրա քերած արմատը օգտագործում են մեկ ճաշիգդալ, որը լցնում են մի բաժակ եռացրած ջրի մեջ և թրմում մինչև սառչի։
Օգտագործելուց առաջ մեղրը կարելի է խառնել ստացված խառնուրդի մեջ։ Կրկնեք այսպրոցեդուրան մի քանի օր՝ առավոտյան և երեկոյան։
Զաֆրանը նույնպես լավ պրոֆիլակտիկ միջոց է սրտի պաթոլոգիաների համար։ Կծու բույսիմոտ 10-12 «պրոժիլկա» պետք է լցնել մի բաժակ եռացրած կաթի կամ ջրի մեջ, իսկառավոտյան խմել արթնանալուց անմիջապես հետո։