Գիտնականները կբացատրեն, թե ինչու են արտիճուկը համարվում երկարակեցության արտադրանք՝ այս բանջարեղենն արդյունավետ է վտանգավոր պաթոլոգիաների կանխարգելման համար։
«Իրենց հակաքաղցկեղային հատկություններով, խոլեստերինը իջեցնող հատկություններով և միացություններով, որոնք նվազեցնում են տարիքային հիվանդությունները՝ արտիճուկ ուտելը կարող է լինել ավելի երկար և առողջ կյանք ապրելու ձեր ճանապարհը», — ասում են նրանք:
Մասնավորապես, բանջարեղենը հարուստ է ֆիտոնուտրիենտներով, ինչպիսիք են կվերցետինը, որոնք պաշտպանում են բազմաթիվ առողջական վտանգներից, այդ թվում՝ քաղցկեղից, սրտի հիվանդություններից, լյարդի դիսֆունկցիայից, բարձր խոլեստերինից և շաքարախտից: Մի քանի տարի առաջ ԱՄՆ Գյուղատնտեսության դեպարտամենտը խոշոր հետազոտություն է անցկացրել, որը վերլուծել է ամենաշատ օգտագործվող մթերքների հակաօքսիդանտների պարունակությունը: Ի զարմանս շատերի, արտիճուկներն իրենց բաղադրության մեջ առկա բանջարեղենի լավագույն քառյակում են։
«Արտիճուկը պարունակում է բազմաթիվ հզոր պոլիֆենոլի հակաօքսիդանտներ, որոնք կարող են նպաստել շագանակագեղձի քաղցկեղի, կրծքագեղձի քաղցկեղի, լեյկեմիայի կանխարգելմանը և բուժմանը», — ասացին այն ժամանակ գիտնականները:
Իր հերթին, Գերմանիայի Գեորգ-Օգոստոսի համալսարանի գիտնականների ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ այս բանջարեղենում պարունակվող ֆիտոքիմիկատներն օգնում են արգելափակել քաղցկեղային գործակալների սեկրեցումը, դրանով իսկ ճնշելով քաղցկեղի հետ կապված անգիոգենեզը:
Բացի այդ, արտիճուկը կալիումի լավ աղբյուր է, որն օգնում է կարգավորել արյան ճնշումը։ Նրանց բաղադրության մեջ ընդգրկված քլորոգենաթթուն թեստերում ցույց է տվել խոլեստերինի մակարդակն իջեցնելու ունակությունը, իսկ «վատ», այսինքն՝ LDL, ցածր խտության լիպոպրոտեինները, որոնք ամենավտանգավորն են զարկերակների պատերին կպչելու պատճառով: Այսպիսով, բանջարեղենը կարող է օգտակար լինել հիպերտոնիայից և սրտի համար վտանգավոր այլ հիվանդություններից պաշտպանվելու համար։