Բամիան մալվա ընտանիքի բույսէ, որի հայրենիքը Հյուսիսային Աֆրիկայում և Մերձավոր Արևելքում գտնվող Նեղոսի շրջակայքն է: Այն լայնորեն մշակվում է ԱՄՆ-ում և Արևմտյան Եվրոպայում: Ռուսաստանի, Ուկրաինայի և Բելառուսի հսկայական մասում բամիայի աճեցումը հնարավոր դարձավ տարեկան միջին ջերմաստիճանի բարձրացման պատճառով:
Ի՞նչ է բամիան Կանաչ յուղի պատիճները պարունակում են A, C, K, B6 վիտամիններ, ինչպես նաև կալցիում, մագնեզիում, երկաթ, տիամին, ֆոլաթթու, կալիում: Այս բանջարեղենը հարուստ է նաև սպիտակուցային և դիետիկ մանրաթելերով: Բույսում այնքան ֆոլաթթու կա, որ խորհուրդ է տրվում այն ներառել հղի կանանց սննդակարգում, հատկապես 4-12 շաբաթվա ընթացքում, երբ ձևավորվում է սաղմի նյարդային խողովակը:
Արյան շաքարը կարգավորելու հատկության շնորհիվ, բամիան հատկապես օգտակար է շաքարախտի համար: Այն օրգանիզմից հեռացնում է խոլեստերինը և տոքսինները, կանխում փորկապությունն ու փքվածությունը, բուժում ստամոքսի խոցերը և նպաստում աղիքներում պրոբիոտիկ բակտերիաների աճին:
Բամիան գործնականում չունի հակացուցումներ, բացառությամբ անհատական անհանդուրժողականության, այն օգնում է բուժել տոնզիլիտը և հաղթահարել քրոնիկ հոգնածությունը: Այն նաև օգնում է ազատվել ասթմատիկ սպազմի, օգտակար է աթերոսկլերոզի կանխարգելման գործում:
Թերապևտիկ և կանխարգելիչ նպատակներով ընդունված է պատրաստել բամիայով ջուր: Դրա համար, լվացեք 2-3 հատ թարմ բամիա կտրեք, տեղավորեք մի բաժակ ջրի մեջ և թողեք սառնարանում գիշերվա ընթացքում: Առավոտյան նախաճաշից 30 րոպե առաջ խմեք ամբողջը:
Ի լրումն ավանդական բժշկության, բամիան մեծապես օգտագործվում է խոհարարության մեջ: Այն շոգեխաշում են, տապակում, խաշում …
Օգտագործելուց առաջ պատիճները լվանում են, և դրանց պոչերը հանում: Բամիան չափազանց օգտակար կլինի բուսակերների և նրանց համար, ովքեր հավատարիմ են առողջ սննդակարգի սկզբունքներին: