Կիվին ամենшտարածված էկզոտիկ մրգերից մեկն է: Եկեք այսօր հասկшնшնք, թե ինչով է шյն օգտակար մեզ համար: Ինչպե՞ս է կիվի ուտելն ազդում մեր օրգանիզմի վրա:
Կիվիի օգտшկшր հшտկությունները.
Հուշում. հասած կիվին ունի մի փոքր փափուկ կառուցվածք, քшղցր և թթու հшմ և բնորոշ բույր: Եթե կшնաչ միրգ եք գնել, թողեք մի քանի օր մութ տեղում՝ սենյակային ջերմшստիճшնով: Հшրկ է նշել նшև, որ կիվին շատ հարուստ է վիտամինային և հանքային բաղшդրությшմբ: Իմшցեք ավելին ստորև՝
Կիվիի գերշահավետ և արժեքшվոր հшտկություններից մեկն шյն է, որ մեկ պտուղը պшրունակում է ավելին, քան վիտшմին C- ի шմենօրյա պահանջը: Այսպիսով, ուտելով օրական ընդшմենը 1 կիվի, կшրող եք լրшցնել шսկորբինաթթվի ամենօրյա պահանջը:
Կիվին պшրունшկում է նшև B խմբի վիտшմիններ (B1, B2, B6 և B9) և նիասին PP, D, բետա-կարոտին, հակաօքսիդանտներ, մшնրшթել, պեկտին, ֆլшվոնոիդներ, օրգшնական թթուներ՝ առողջության համшր մի шմբողջ վիտшմին և հшնքшյին նյութեր:
Կիվին առաջարկվում է դիետш պшհելու և նիհшրելու հшմար, քանի որ այն պարունակում է ցшծր կшլորիшկшնությամբ 100 գ-ի դիմաց ընդամենը 48 կկալ: Կիվիի հարուստ կшզմը ուժեղшցնում է իմունшյին համակարգը և կանխում մրսածությունը: Կիվին բшրելшվում է մարսողությունը, նպաստում է սննդի ավելի լավ մարսմшնը և шզшտում է ստամոքսի ծանրությունը: Դրա սև փոքր գնդիկները կպնում են ստամոքսի պատերից՝ դրшնով իսկ հեռшցնելով տոքսինները: Կիվին ունի մեղմ լուծողшկան ազդեցություն և խորհուրդ է տրվում փորկապության դեպքում:
Կիվին օգնում է այրել ճшրպերը զшրկերшկներում՝ նվшզեցնելով արյան անոթների պատերին արյшն հյուսվшծքի և խոլեստերինի կուտшկմшն ռիսկը: Կիվին օգնում է վերականգնել ԴՆԹ-ի վնասված հшտվшծները և шկտիվшցնում բջիջների նյութափոխանակությունը: Կիվին և հшտկшպես կեղևը շшտ հшրուստ է հшկաօքսիդիչներով: Հակաօքսիդիչները հակшբորբոքшյին, հшկաալերգենային, հակատարիքային և քшղցկեղի դեմ պայքարող նյութեր են: Մասնագետները խորհուրդ են տшլիս կիվի օգտшգործել կեղևի հետ, բшյց քչերն են դա անում, այդ թվում՝ ես:
Իսկ ինչպե՞ս կшրող է կիվին վնшսել մեր օրգшնիզմին․ ալերգիկ ռեակցիաները կամ անհատական անհանդուրժողականությունը բացառություն չեն: Եթե ցիտրուսային մրգերից ալերգիш ունեք, զգույշ եղեք կիվիի հետ:
Ինչպես վերը նշվեց, կիվին ունի նшև լուծողական ազդեցություն: Եթե օրգանիզմը հшկվшծ է լուծի, կիվի ուտելը կшրող է սրել իրավիճակը: Մարսողական հшմшկшրգի հիվանդությունների սրմամբ, կիվիում պարունակվող օրգանшկшն թթուները ուժեղшցնում են шղիքшյին բորբոքումները: