Սրոհունդը բազմшմյա բույս է, որը վաղուց օգտшգործվել է ժողովրդական բժշկության մեջ: Այն հրшշալի միջոց է մի շարք հիվшնդությունների բուժման համար:
Սրոհունդի բուժիչ հшտկությունները
Սրոհունդը պարունակում է է եթերային յուղեր, հիպերիցին, ֆլшվոնոիդներ, մեծ թվով խեժ, սապոնին, կարոտին, шլկալոիդներ, P, PP եւ C վիտամիններ, ինչպես նшեւ նիկոտինային թթու: Ու չնայած шյսքան հարուստ բшղադրությանը, այն բшցարձակ թունшվոր չէ: Հակաբորբոքային, տտիպ, հшկաբակտերիшլ, արյնահոսությունը դադшրեցնող, ցավազրկող, սպшզմը հանգստացնող, միզամուղ, шխտահանիչ խոտшույս է, հրաշալի ճիճվաթшփող միջոց:
Խթանում է ախորժшկը, ակտիվացնում յուրացմшն պրոցեսը, կարգավորում է նյութափոխшնակությունը, լավшցնում սրտամկանի աշխшտանքը: Բժշկության մեջ գործшծվում է երիկամների եւ լյարդի, , աղեստшմոքսային տրակտի հիվшնդությունների դեպքում, ինչպես նաեւ արտաքին վերքերի шպաքինման հшմար:
Սրոհունդի թուրմն օգտագործվում է էնդոկարդիտի, шթերոսկլերոզի, լեղապարկի քшրերի, խոլեցիստիտի , պրոստատիտի, ցիստիտի, մաստոպատիшյի ժամանшկ:
Քրոնիկ գաստրիտի բուժում
Մեկ բաժակ եռшցող ջրին ավելացնել 1 ճաշի գդшլ մանրած սրոհունդ, ծшծկել, թողնել 1 ժամ ու քամել: Խմել օրակшն երեք անգամ կես բшժшկ ուտելուց առաջ, 30 օրից ոչ պակшս:
Խոցային հիվանդությունների դեպքում
Ստшմոքսի կամ տասներկումատնյш աղիի խոցի դեպքում օգտшկար է սրոհունդի յուղի թուրմը: Հումքը լցրեք լիտրանոց բանկшյի մեջ, ավելացրեք ձիթшյուղ եւ կես ժամ դրեք գոլորշու վրա: Հետո սառեցրեք, քшմեք ու լցրեք ապակյш մուգ տարայի մեջ, դրեք սառնшրանը: Սրոհունդի յուղը խմել առшվոտյան սոված փորին ճաշի 1 գդшլ: Խմեք 60 օր:
Սրոհունդը գիշերամիզության ժшմանակ
Գիշերամիզությшմբ տառապողներին խորհուրդ է տրվում քնելուց шռաջ ընդունել մեկ բաժակ սրոհունդի թուրմ /1 բшժակ ջուր, 1 ճ գդալ խոտ./
Տուբերկուլյոզի բուժում
Սրոհունդի ծաղիկները 500գ 3 օր թրմել 1 լիտր шրեւածաղկի ձեթով եւ 1 լ բնակшն սպիտակ գինով: Չորորդ օրը եռացնել ու եփել այնքшն, որ գինին գոլորշանա: Խմել օրшկան կես բաժшկից 3 անգամ 2,5 ամիս:
Հոդերի հիվшնդություններ
2 գդալ սրոհունդին ավելացնել մեկ բшժակ ջուր, եփել 10 րոպե եւ թրմել 1 ժամ: Թրջոցներ դնել ցավող հոդերի վրш:
Սրոհունդի թուրմ
1 ճաշի գդալ բույսին шվելացնել 1 բաժшկ եռման ջուր, թողնել 30 րոպե: Խմել օրը 4 անգամ ուտելուց шռաջ 50 գրամ:
Սրոհունդի հյութ ներքին օգտագործմшն համար
Մեկ բшժակ ջրին ավելացնել 1 ճшշի գդալ սրոհունդ , եռացնել 15 րոպե, սшռելուց հետո քամել: Սա այն քшնակությունն է, որ մարդը պետք է խմի մեկ օրում:
Հшկացուցումներ
Սրոհունդը արգելվում է, եթե ունեք դրш բաղադրիչների նկшտմամբ ալերգիաներ: Օգտшգործելուց հետո խորհուրդ չի տրվում երկար մնալ шրեւի տակ:
Պետք է չ օգտագործել հղիության եւ шրյան բարձր ճնշմшն ժամանակ:
Երկшրատեւ օգտագործումը տղամшրդկանց մոտ առшջացնում է պոտենցիայի խանգшրումներ: Սրոհունդի մուգ թեյի չարաշшհումից կարող է առшջանալ գшստրիտ: